Laatst liep ik naar school met onze zoons. Ze krijgen huiswerk en echt … het spelen van games, buitenspelen en zelfs lezen is leuker dan leren. (Her)ken je dat?

Mensen hebben zelf altijd hun eigen beste oplossing. Dus ik vraag: je hebt toch een toets over 2 dagen?

Onze zoon: ja!

Ik: heb je al geleerd? Nee, dat nog niet.

Dus ik vraag hem hoe hij dat gaat aanpakken. Maak je een woordwolk (mindmap), samenvatting, hoe doe jij dat? Eerst krijg ik alle antwoorden die niet voor hem werken, dan de andere opties die voor iedereen anders wel werken. Ik ben op zoek naar het antwoord wat hem helpt. We doen het op een andere manier … en lieverd, heb je wel eens lekker geleerd en een goed cijfer gehaald? Wat deed je toen?

“Oh mam, dat was toen ik eerst heb voorgelezen aan papa wat ik moest leren. En daarna heeft papa me vragen gesteld over de stof. Dat ging heel goed :-)”

Als ik het goed begrijp, lees je eerst de stof voor en daarna stelt papa vragen die je beantwoord. “Ja”. Nou dan is dat jouw beste manier om te leren. Ook handig om te weten voor je toets en elke volgende toets die je krijgt.

En iedereen heeft z’n eigen manier van leren. Je broer maakt graag woordwolken en je klasgenoot graag samenvattingen. Het leren werkt dus voor iedereen anders.

Ga je vanmiddag mij nog even voorlezen dan? En dat ik je vragen stel?

Hij: “uhm… nee mam, dat doet papa dus”

Ok, helder. Papa zit ook in je leer-strategie 😉

De NLP technieken zijn zo toe te passen, gewoon in je dagelijks leven. Ik ben altijd op zoek naar wat kan ik er nog meer mee. En wat is helpend in deze context? Graag neem ik je mee in hoe ik daar naar kijk, het ervaar en wat ik hoor. Haal eruit wat je kunt gebruiken.